2013. március 16., szombat

Csipkerózsika

A veszprémi Kabóca Bábszínház előadását láttuk ma délelőtt a Művészetek Palotájában. A jegyeket már januárban megvettem, és jól tettem, mert kb. 2-3 héttel az előadás előtt már egyáltalán nem volt rá jegy!
Sok gyerkőc érkezett szüleivel, nagyszüleivel, főleg óvodás korosztályt láttam, talán akadt egy-két kisiskolás is.
A zenés-énekes bábdarab a Csipkerózsika mesére épül, ám elég sok mindenben eltér az eredeti történettől. Ennek például nem is Csipkerózsika a főszereplője, hanem Zsuzsi boszorkány, és Csipkerózsikát nem a rokka tűje szúrja meg, hanem a rózsa tüskéje. De az eltérések nem zavarták a gyerekeket, mondjuk jó nagy nyüzsgés lett a végére a nézőtéren, pedig kevesebb, mint egy óra az előadás.
A darab tetszett, kislányomat is lekötötte, érdeklődve figyelte a szereplőket, velük nevetett.
Ami picit zavart, hogy iszonyú hideg volt az Üvegteremben! Az egyik hosztesz azt mondta, hogy az előző napi vihar miatt nem tudtak befűteni(?) Sebaj, volt rajtunk kardigán, remélem, a többi kisgyerek sem fázott meg.

Az előadásról a Müpa honlapján ITT olvashattok (fotó is onnan származik). Március 30-án is játsszák a darabot, ám sajnos már arra sincs jegy. Esetleg érdemes magát a társulatot megkérdezni, mert biztos előadják máshol is a mesét.
A Kabóca Bábszínház honlapja: http://www.kabocababszinhaz.hu/

2013. március 4., hétfő

Cat Café Budapest - Frissítve

Február végén nyílt meg a Cat Café Budapest nevet viselő macskakávézó, amely a Révay utcában található, és ahová kislányommal szombat délelőtt mi is ellátogattunk.
A kávézóban tizenöt cicus lakik, vagyis mászkálnak, szaladgálnak, vagy éppen pihengetnek a számukra kijelölt búvóhelyeken és a kanapékon.
Mikor megérkeztünk (a 10 órai nyitás után nem sokkal), még sok szabad hely volt - bár néhány asztalra már kirakták a "Foglalt" táblát. Fent, a galérián ültük le, ahol az asztalokon kívül egy pink-fekete heverő is található, ahová szintén le lehet ülni a vendégeknek, bár megérkezésünkkor épp cicák foglalták. Kislányom rögtön megkedvelte a Snow nevű fehér cicát, de Naomi is nagyon tetszett neki a hatalmas fekete bundájával.
Mi forró csokit ittunk (finom!), de sokan kávéztak, teáztak. Ezen kívül lehet kapni különleges kis sütiket is (pl. macskafej formájút). Sajnos a kiszolgálás picit lassúnak tűnt, de végül is nem volt baj, addig legalább néztük a cicákat - és olvasgattuk az "önéletrajzaikat", amelyek az itallap mellett megtalálhatóak minden asztalon.
A higiéniára is gondoltak: a pult hermetikusan, üvegfallal el van zárva, az asztalokra pedig kézfertőtlenítőket helyeztek el.
Több kisgyerekes családot is láttam, de voltak huszonéves lányok és idősebbek is, szóval úgy néz ki, minden korosztályt érdekel a macskakávézó. 
A lenti részen van egy külön kis cicajátszó terem, ott is le lehet ülni a látogatóknak.
Tetszett nekünk ez a hely, és biztos visszajövünk még ide, már csak azért is, hogy ismét találkozzunk kedvencünkkel, Snow-val.
Szerintem csúcsidőben (hétvége, este) érdemes asztalt foglalni, mert mikor eljöttünk, már semmi hely nem volt, mivel folyamatosan érkeztek a vendégek (és ekkor még csak szombat délelőtt 11 óra volt).

A Cat Café Budapest honlapja: http://catcafebudapest.hu/
Facebook-os oldala pedig ITT található.

A fotók sajátok. 1. Kislányom és Snow, 2. a kávézó a galériáról fotózva.

Frissítve! (03.11.)
Nemrég tudtam meg a hírt, hogy a 14 évnél fiatalabbakat kitiltották a kávéházból! :(((
Persze, tudom, ez a hülye szülők miatt van, akik nem képesek rászólni a hülye gyerekeikre, hogy ne nyúzzák a macskákat! Érdekes, nálunk nem volt ilyen probléma. Mondjuk kislányom inkább a félénk kategóriába tartozik, a cicasimogatást illetően is - és talán jónevelt is?
Szomorú vagyok, hogy nem mehetünk többet! Persze azt is megértem, hogy a cicák érdeke az első. De ezt akkor sem ilyen drasztikus diszkriminálással kellett volna elintézni. Mellesleg én lejjebb vinném a korhatárt, mondjuk 10 éves korra. Sőt, szerintem már egy elsős-másodikos kisiskolás is tud bánni a cicákkal. Amúgy meg ez nem is korfüggő a gyerekeknél.... nevelés és viselkedés kérdése, ki hogy bánik a macskákkal. Legyen az akár 4, akár 14 éves.
Szóval sajnálom nagyon, és még jó, hogy mi akkor voltunk, amikor nem volt ez az intézkedés.... :(