2012. május 29., kedd

Medveotthon, Veresegyház

A hosszú hétvége egyik napján ellátogattunk a veresegyházi Medveparkba. Igaz, elég borús-esős idő volt, de ennek ellenére sokan jöttek megnézni a macikat.
A park megközelítése nagyon jól ki van táblázva már Veresegyház központjától, szóval nem lehet eltévedni. A parkoló is hatalmas, ahová a sorra érkező autókat irányítják. A belépő nem drága. Felnőtteknek 500 Ft, gyerekeknek (2 éves kor felett) 400 Ft.
És akkor térjünk rá a medvékre.
A parkot kiépített úton körbe lehet járni, és aki vesz mézet (vagy, tipp: otthonról visz), nagy fakanállal etetheti a medvéket. Amikor mi ott voltunk, a kis bocsokat is láthattuk, akik nemrég születtek, és épp játszadoztak (ld. fotó). A medvék egy hatalmas, bekerített területen élnek.
Rajtuk kívül élnek itt farkasok is, mosómedvék, meg gólyák és struccok is, illetve egy kilátóba is fel lehet menni.
Nemcsak gyalog lehet bejárni a parkot, hanem a macietetés után kisvonattal is körbe lehet menni ("nem sínen megy a vonat, hanem az úton" - ahogyan kislányom mondta). Ezért külön kell fizetni, gyermek 300, felnőtt 400 Ft.
Van étterem/kávézó, játszótér a gyerekeknek, mosdó pelenkázóval.
Nagyon jó hely a Medvepark, még az eső ellenére is jól éreztük magunkat.

Hivatalos honlapja: http://medveotthon.hu/
Facebook-os oldala pedig ITT található.

2012. május 22., kedd

Gyermeknapi programok 2012

Ebben a blogban általában a már lezajlott programjainkról írok, ám most kivételt teszek, hiszen hétvégén lesz a Gyermeknap, és egy pár budapesti programot szeretnék most a figyelmetekbe ajánlani. (Bocsánat, hogy csak budapestit, és csak az alábbiakat, de ennyi időm volt csak körülnézni nekem is, no és mi is budapestiek vagyunk, szal hadd legyek picit önző :p)
Tavaly (ebben a bejegyzésben) már írtam, hogy hol, merre jártunk, így kezdjük ezekkel a helyszínekkel.
1. A "hagyományos helyszín": Városliget, itt szombaton és vasárnap is egész nap zajlanak a programok. Mi az ún. Babaréten voltunk tavaly, ez inkább kisebb gyerekeknek való, kis játszósátorral, csúszdákkal, kalózhajóval, ugrálóvárral (na jó, ez nagyobbaknak is való) és rengeteg giccsárussal. Részletek: ITT.
Ám nem csak Babarét lesz a Városligetben, hanem rengeteg érdekes program közül is lehet válogatni a nagyobbaknak is. Lesz színpadi műsor, Nemzetek Utcája, lovasterápia-bemutató, térzene, és természetesen kézműves foglalkozás és arcfestés is. Részletek ezen a linken.

2. A Művészetek Palotája is több éve állandó helyszíne a Gyermeknapnak, ahová vasárnap 10 órától várják az érdeklődőket: koncertekkel, mesejátékokkal és kreatív foglalkozásokkal. A programok külső és belső helyszínen is zajlanak. Fellép a Búgócsiga Zenede (kislányom nagy kedvence!), a babát váró Palya Bea, és még sokan mások. Részletes program a Müpa honlapján.

3. Természetesen a Millenáris sem hagyható ki a felsorolásból, ahol többek közt az Alma Együttes és a Kolompos Együttes szórakoztatja majd az apróságokat a vasárnapi Gyermeknapon. Lesz pontgyűjtő játék, jóga és kézműves foglalkozások is. Részletes programot ezen az oldalon találtok.

4. A Puskin Mozi és a Corvin Mozi mesés-zenés előadásokkal, filmvetítéssel, kézműves foglalkozásokkal és Kisvakonddal várja az érdeklődőket, nemcsak vasárnap, hanem már szombaton is. Részletes programot ITT találtok.

5.  Aki szereti a vonatokat (és melyik gyerek nem szereti), annak szívből ajánlom a Vasúttörténeti Parkot. Ezen a napon, vagyis május 27-én vasárnap (habár a Vasútpark fizetős helyszín) a gyerekeknek ingyenes a belépés. Részletes programot nem találtam, de a MÁV Nosztalgia honlapja ITT hirdeti a Gyermeknapot. Gondolom biztos lehet majd hajtányozni, kerti vasutazni.

Nos, én ennyit gyűjtöttem össze, természetesen kerületi szinten is lesznek rendezvények, illetve a Helyitipp oldala további városok programjait is felsorolja.

Fotó: Getty Images

2012. május 21., hétfő

Amerikai pite - A találkozó

A szombat délután hosszú idő után ismét a mozizás jegyében telt. Az Amerikai pite negyedik részét már régóta szerettem volna megnézni, mivel az előző három is nagyon tetszett. Én az a generáció vagyok, aki az amerikai pités srácokkal nőtt fel, tehát ennyi év után is a korosztályom történetét láthattam: mi változott a gimi óta, munka és csajok területén. Azt ugye tudjuk, hogy Jim és Michelle összeházasodtak, na de a házasságnak és gyereknevelésnek is vannak buktatói.
A sztori röviden annyi, hogy a srácok egy sulitalálkozó keretében (és előtte pár bulis nap erejéig) ismét összeröffennek. Itt is vannak nagyon jó és durva poénok, amikor is a térdedet csapkodod röhögés közben, vannak szexi gimis csajok, és nosztalgia is rendesen. Sajnos a vége fele kicsit lelkizős-csöpögés lett a film, de azért nem volt rossz.
Elsősorban azoknak ajánlom, akik látták a régi részeket és szeretik a pités humort :)

Kép: a film plakátja
További részletek a port.hu-n.

2012. május 7., hétfő

Hupikék törpikék - a film

No, ha már így belejöttem a bejegyzések gyártásába, kaptok még egyet, hisz ki tudja, mikor lesz időm legközelebb írni.

A Hupikék törpikék mozifilmet még tavaly szerettem volna megnézni (igen, én, 30 akárhány éves fejjel), de akkor elmaradt a mozizás, és lányka is pici volt még hozzá, hogy végigüljön egy másfél óra hosszú filmet - pláne moziban.
Nos, most hogy megvan dvd-n, egy szombat este fogtuk magunkat a kis 3 évessel (bocsánat, lassan 3,5 éves nagylány), és elkezdtük nézni ("csak belenézünk"). Aztán végül végignéztük az egész filmet. Tudni kell, hogy leányzó már ismeri törpöket, de eddig még csak a 10 perces rajzfilm epizódokat látta.
Nos, ez is nagyon tetszett neki, főleg, amikor a gonosz Hókuszpókot legyőzik. (Érdekes, hogy nem félt, pedig vannak benne ijesztő részek is, főleg a vége fele.)
A történet röviden annyi, hogy kis törpikék (össz hatan: Törpapa, Ügyifogyi, Duli-fuli, Okoska, egy skót törp - ő ki? - és természetesen Törpilla) véletlenül New Yorkban kötnek ki, ahol belecsöppennek egy fiatal, babát váró házaspár lakásába és életébe. Sok jó poén van a filmben, pl. kedvencem a játékboltos jelenet, vagy, amikor Hókuszpók börtönbe kerül (ja, mert hogy természetesen ő is átkerül az emberek világába), vagy amikor a hapsi a munkahelyén dolgozik, illetve csak dolgozni szeretne, mert "valakik" nem hagyják békén.
Egy dolog "zavart" csak icipicit a filmben: hiányoztak az eredeti - rajzfilmes - szinkronhangok (ld. Törpapa - Sinkovits Imre, Hókuszpók - Haumann Péter stb.)
Egyébként aranyos, kedves kis film, nem túl bonyolult, történettel - felnőtteknek és gyerkőcöknek is ajánlom egy hétvégi otthoni mozizásra!

Kép forrása és további infók a filmről a port.hu oldalán.

2012. május 6., vasárnap

Sopron, Fertő tó és környéke

Azt hiszem, az elmaradásaimat (ld., film, étterem, gyerek koncert) már sosem fogom pótolni, ám soproni utazásunkról, amelyet a hosszú hétvégén ejtettünk meg, írok pár szót.
Először a szállásról. Sopronban mi egy kis vendégházban szálltunk meg, amelynek Takács Vendégház a neve, és a Pócsi utcában található. Honlapja ITT.
További szállásokról a soproniszallas.lap.hu oldalon lehet válogatni.
Azon kívül, hogy sétáltunk a városban (a Tűztornyot épp tatarozzák), a Fertő tó környékét is útba ejtettük, és gyönyörű napsütésben részt vettünk a Dresher hajótársaság által szervezett egyórás hajókiránduláson. Rengeteg biciklis jött velünk, mivel a Fertő tó környéke - magyar és osztrák oldalon is - biciklitúrákra is alkalmas terep. A kikötő mellett található egy strand is, több büfével, ahol lángost, sült krumplit, hekket stb. lehet enni.
A Fertő tavi hajóutakról az alábbi linken lehet tájékozódni: http://www.fertotavihajoutak.hu/
Osztrák oldalon pedig két kisvárost emelnék ki.
Egyik Rust, a gólyák városa: nagyon aranyos, barátságos kis város, kedves kis házakkal, természetesen gólyákkal és  gólyafészkekkel, borospincékkel, kávézókkal, és mocsaras-nádasos tóparttal, ahol szabadon sétálnak a vadludak. Sajnos elég nagy az autóforgalom is, mondjuk mi épp egy hétköznap voltunk ott, de amúgy is sok a turista és biciklista.
Rust város hivatalos honlapja: http://www.rust.at/ 
A másik hely pedig Lackenbach, ahol a kastélyt és a benne található vadászati-erdészeti kiállítást érdemes megnézni. Van kávézó és egy hatalmas játszótér is - ha gyerekkel érkezik valaki.
A kastély magyar nyelvű honlapja ITT található.

Képek: sajátok, 1. a hajókikötő Fertőrákoson, 2. Rust főtere