2012. január 30., hétfő

Kori Liget (Zichy liget, Székesfehérvár)

Decemberben nyitotta meg kapuit a Kori Liget Székesfehérváron, a Zichy ligetben, a Zenepavilon körül. Mivel a hétvégét a nagyszülőknél töltöttük, mi is ellátogattunk ide vasárnap délelőtt. Bár leányzó most nem volt olyan lelkes, mint múltkor (negyed óra után csúszkálás inkább az apjával gyúrta a havat a pálya mellett), én azért szorgalmasan róttam a köröket.
A koripálya kicsi, de azért nem rossz. Mondjuk elsősorban gyerekeknek, családoknak és kezdőknek ajánlom, mert száguldozni nem igazán lehet, és ha begyorsítasz, a pavilon oldalánál lévő szűk szakaszban kénytelen vagy lassítani (sőt, olykor megállni), ott kicsit feltorlódnak az emberek - még ha nincsenek is olyan sokan. A tanulók (kisgyerekek) viszont a végében botladozhatnak ide-oda, ott van hely.
A belépő hétvégén felnőttnek 1000 Ft, gyereknek 800 Ft, amiért csini kis karszalagot is kapsz. Van büfé is (nem vettünk semmit), és szól a zene, vagyis a slágerek a Fehérvár Rádióból. Zárt öltöző nincs, csak padok és székek, de az bőven elég egy gyors cipőcserére.

Részletek: Székesfehérvár önkormányzatának honlapján.
Magáról a Zichy ligetről pedig ITT olvashattok.
Fotó saját.

A Városligeti Műjégpályáról pedig ebben a bejegyzésben olvashattok.

2012. január 24., kedd

Tizenkét dühös ember (Nemzeti Színház)

Végre megint "felnőtt" színház!
A Tizenkét dühös ember, amelyet múlt vasárnap láttam a Nemzeti Színházban, nagyszerű választás volt! (Igazából tavaly óta szeretném megnézni, volt, hogy megvolt rá a jegyem , de el kellett adnom, mert gyerekbetegség, miegymás jött közbe. De most végre eljutottam.)
Egyrészt azért tetszett, mert maga a történet nagyon jó! Szeretem azokat a műveket (film, könyv, színdarab), amikor nekem, a nézőnek-olvasónak is gondolkodnom kell. Vajon tényleg ártatlan a fiú? Vagy ő ölte meg mégiscsak az apját? A történet ugyanis egy esküdtszék (tizenkét ember) döntéséről szól, ami valljuk be, egy elég nehéz döntés.
A színészek is nagyon jók (Trokán Péter, Sinkó László, Bodrogi Gyula, Kulka János stb.).
A rendezés pedig igencsak egyedi. Üvegfal mögött, "bezárva" játszanak a színészek, ám ez az üvegfal egy tükör is, amikor is a nézők is szembesülnek önmagukkal. (Mondjuk emiatt az üvegfal miatt a darab hangosítva volt... no nem baj.)
Mindenkinek ajánlom tehát ezt az színdarabot! Úgy tudom, minden hónapban játsszák, legközelebb február 19.-én, de mivel kistermes előadás, gyorsan elkapkodják a jegyeket.

Bővebb infó a darabról a színház honlapján.
A kép is onnan származik.

2012. január 7., szombat

Mazsola és Tádé bábjáték

Egy irtó édes kis bábdarabot láttunk ma délelőtt a Rátkai Klubban az Ametist Bábszínház előadásában. A kis mese pedig nem volt más, mint gyerekkorunk nagy kedvence: Mazsola és Tádé :)
Több apró kis történet elevenedek meg, találkozhatunk Mazsolával, Manócskával, a kisegérrel, a nyuszival és végül Tádéval is. Közben együtt énekelhetünk és nevethetünk a szereplőkkel.
A darab két részes: kétszer fél órának harangozták be tíz perces szünettel, ehhez képest az első rész kb. 3/4 óra volt (mondjuk volt csúszás), a második pedig csak 15-20 perc lehetett. A végén pedig meg lehetett simogatni Mazsolát az előtérben :) Aki még maradt, kézműves foglalkozáson is részt vehetett utána.
Az előadásra visszatérve: sokan voltunk, és, mivel hátulról nem igazán lehetett látni, csomó gyerek előre ment a színpadhoz (párnákra lehetett ülni), szóval volt, hogy kicsit káosz, jövés-menés volt a darab alatt is. De ez nem volt baj, mert a mese mindenkit lekötött, kicsiket és nagyokat is. (Három éves kortól ajánlják, de volt ott kisebb gyerek is, a legnagyobb pedig olyan 6-7 éves lehetett.)
Ami még fontos: célszerű előre, interneten keresztül megvásárolni a jegyeket (jegymester.hu-n keresztül, ill. a társulat honlapja is oda vezet), mi is így tettük és jól tettük, mert az előadás előtt volt, akinek már nem jutott jegy. A jegyár amúgy 1400 Ft/fő. Sajnos a ruhatár is fizetős volt... Emellett büfé is állt a vendégek rendelkezésére, pereccel, süteménnyel.

A darabot az Ametist Bábszínház, akik tulajdonképpen egy vándor bábszínház, a következő helyeken játssza még a közeljövőben:
január 14. szombat és 15. vasárnap 10 óra: Rátkai Klub
január 8. vasárnap és 29. vasárnap 10 óra: IBS színpad
január 28. szombat du. 4 óra: Millenáris
(Programok forrása: elevengyerek.hu - én is innen találtam rájuk.)

Az Ametist bábszínház honlapja: www.ametist.hu
Kép: Bálint Ágnes könyvének a borítója