2011. április 28., csütörtök

Mesélő múlt - Kőrös Márta dioráma kiállítása

Mesélő múlt címmel április 28-án csütörtökön nyílt meg és május 31-ig látogatható Kőrös Márta dioráma kiállítása a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Galériájában (1011 Bp., Hunyadi János út 9.).
Kőrös Márta már hosszú évek óta készít maketteket, amelyek nosztalgikus élettereket, bájos mesevilágot idéznek. Van köztük ügyvédi iroda, iskolai tanterem, régi kert, hangulatos étterem, babaszoba vagy éppen a Mikulás szobája. Különböző, érdekesebbnél érdekesebb alapanyagokból válogat (ld. tic-tac cukor, kupak stb.), festeget és ragasztgat - egy kis makett elkészítése közel 40 órás munkát vesz igénybe! Számos csoportos és számos önálló kiállításon is részt vett már, pl. Újpesten, Balatonfüreden vagy Kiskunhalason. A mostani kiállításon a régi darabok mellett néhány új alkotás is megtekinthető.
Két kis dioráma ízelítőül: 
1. A dédi ebédlője, 2. Itt lakik a Mikulás
Fent: A kiállítás helyszíne

Még több dioráma és érdekesség Kőrös Márta honlapján:
http://www.korosmarta.hu/

2011. április 25., hétfő

Mezőgazdasági Múzeum

Már többször jártunk kislányommal a Mezőgazdasági Múzeumban. Szerintem ez egy olyan múzeum, ami a picik számára is érdekes lehet, lévén az állandó kiállításokon (főleg a vadászatin) sok-sok állatot tekinthetünk meg: hatalmas barnamedvét, őzikéket, rókát stb.
Még ősszel a Márton-napi mulatságra néztünk be, most szombaton pedig a Húsvét 2011 kiállítás óriási tojásait jártuk körbe, amelyet még május 1-jéig meg lehet tekinteni. (Akárcsak a Labirintust.)
Sajnos a leányzót életkorából kifolyólag csak rövid ideig köti le egy-egy kiállítás. Kivéve egyet! Ez pedig nem más, mint ahogyan mi hívjuk, a lovas kiállítás, amit augusztus óta már negyedszer láttunk!!! Akárhányszor a múzeumba jövünk valami más rendezvény miatt, őt csak ez érdekli,  semmi más! (Meg a főlépcső feletti hatalmas csillár.) A lovas kiállítás egyébként a Kincsem - Imperiál híres magyar versenylovak címet viseli. Ami miatt szeretjük, hogy fel lehet ülni egy kisebb és egy nagyobb ló hátára is.☺(Persze nem élők.) 

A kiállítás időszakos, 2011. december 31-ig, tehát még év végéig látogatható. (Mi lesz velünk utána? ☺)
A képek még októberben készültek - ez még "csak"  a második látogatásunk volt itt. 
A Múzeum honlapja (bár ha az egyes, már említett kiállítás címekre rákattintotok, úgy is megtaláljátok):

2011. április 21., csütörtök

Toda - Kolibri Fészek

Újabb babaszínházi látogatás!
Ezúttal a Toda című darabot néztük meg, amit már hónapok óta tervezünk, csak mindig közbejött valami.
A Toda, a Tekergőhöz hasonlóan, egy kb. 25 perces zenés-látványos darab a legfiatalabb korosztály számára (0-3 év). Színes szivacsdarabok kelnek életre, és alakulnak kislánnyá, kutyává, cicává,  napocskává, hintalóvá, mindeközben elhangzanak a legismertebb gyermekdalok. Kislányom, mikor meghallotta a Süss fel nap-ot, felállt és énekelve elkezdett rá táncolni. De ezen kívül pl. a Cirmos cica haj, Cickom, Hívjad a falovacskát is elhangzik gitárkísérettel. A végén ismét volt egy kis babajátszó, közös énekléssel, vonatozással.
Ezennel véget is ért számunkra az idei színházi évad, mivel mind a három babáknak való darabot láttuk már (a harmadik a Bozsik Yvette féle Négy évszak c. tánc-előadás volt). Ősztől pedig a 3 éveseknek szóló darabokat is elkezdjük majd nézegetni.

Kép: közös éneklés a babajátszón.
Részletek (videóval): a Kolbiri színház honlapján.

2011. április 15., péntek

Ízek, imák, szerelmek (film)

Mikor megjelent Elizabeth Gilbert könyve és mindenhol hirdették, nem nagyon vágytam rá, hogy elolvassam. Őszintén szólva nem érdekelt az amerikai lány, aki válása után önmagát keresgélve utazgat a nagyvilágban. Ám mikor nemrégiben megkaptam dvd-n, már vártam az alkalmat, hogy végre megnézhessem a könyv alapján készült filmet.
Ez az utazás ugyanis nemcsak földrajzi, hanem spirituális utazás is. Amikor is az ember egy kicsit magába száll, átértékeli a fontossági sorrendeket az életében, megpróbál túllépni a múlt eseményein és megtisztul. A főszereplő,  Liz (a filmben Julia Roberts), a válása után dönti el, hogy változtat az életén, és egy év alatt három országot is bejár. Az első helyszín Olaszország, ahol megtanul jókat enni (ízek), a második India, ahol egy ashramba költözik és meditál (imák), a harmadik pedig Bali, ahol a meditálás mellett a szerelmi élete is előtérbe kerül (szerelmek). 
A film csodaszép helyeken játszódik (Balira jó lenne egyszer elutazni!), jól mutatja a különböző kultúrákat, szokásokat, amelyeket Liz mind megtapasztal útja során.  Emellett nagyon jó gondolatok vannak benne! A film végén már én is úgy voltam vele, hogy nem ártana nekem sem kicsit néha magamba szállnom és önmagam lelkét megtisztítanom, de hát a valóság sajnos más, mint a film, úgyhogy én csak rohanok tovább, azt hiszem :)

A film hossza: 140 perc.
Kép: a port.hu oldalról.
Részletekért klikk ide.

2011. április 9., szombat

Alcsúti Arborétum + Puskás Ferenc Sport Hotel Étterme

Szabadidős program következik, kis kirándulással, fincsi kajákkal :)
Szeles nap ide vagy oda, leányzót leraktuk a nagyszülőknél, mi meg kicsit kocsikáztunk. Az Alcsúti Arborétumot néztük ki úti célunknak. A szelet szerencsére bent felfogták a hatalmas fák. Sajnos még semmi sem virágzik, de jó nagyot lehet sétálni a napsütésben és a fák árnya alatt. Kicsit még szezon előtti állapotok uralkodnak, pl. az új főbejárat még nem nyílt meg, ill. a tavat sem töltötték fel, reméljük a jó idő beköszöntéig megteszik ezt.  Az arborétum tulajdonképpen egy (már nem létező) kastély parkja (József nádor klasszicista kastélya volt), 40 hektáros alapterületen. A kastény romján kívül kis templom, medve-ház (szintén a romja, medve nélkül), és a pálmaház romja is megtalálható itt. Szép lehetett valaha! Talán egyszer mindent felújítanak.

Bővebb infó:
Aki meglátogatja az arborétumot, kap egy 15%-os kedvezményes kupont, amelyet az arborétum közelében található a Puskás Ferenc Sport Hotel éttermében használhat fel.

Így a nagy séta után az étterem fele vettük az irányt. Nem csalódtunk! Gyönyörű környezetben, barátságos épületben finomabbnál finomabb ételeket kóstolhattunk meg (A képen: szűzérme baconnal, gombával, paradicsommal és hercegnő burgonyával). A pincérek és az árak is barátságosak, egy nagy adag forró Melange pl. csak 250 Ft! (Pesten hol van ilyen?). A gyerekeket játszótér és lovarda is várja. Jó lenne egyszer magában a hotelben is megszállni! 
 Az étteremről, amelyet mindenkinek ajánlok, meg ITT olvashattok.

2011. április 3., vasárnap

Bálint Ház

A Bálint Házzal kb.másfél éve kerültem kapcsolatba, mikor is az akkor 8 hónapos kisbabámmal elkezdtünk járni az Éden Játszóházba. Nagyon klassz kis játszóház, galériával, csúszdával, sok-sok játékkal. Keddenként babaklubot is tartanak, szerdán Ringató foglalkozást, szóval minden kisgyermekes talál magának elfoglaltságot. Havi bérletet is lehet váltani (baba-mama bérlet), amivel ingyenesen ill. kedvezményesen lehet részt venni bizonyos programokon. 
Most hétvégén a Bálint Ház nyílt napot tartott, ahová ma délután mi is ellátogattunk. Igazából a Ringatóra indultunk, de leányomat nem lehetett elrángatni a játszóházból! (Nem hiába, bölcsis elfoglaltságaink miatt jó régen voltunk már itt!) Azért egy bábelőadást végig néztünk (A vajaspánkó), majd a Makám koncert elejére is lementünk. A programok amúgy egész nap zajlottak, nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is. 
Igen, mert a Bálint Házban rengeteg felnőtt klub, tanfolyam is működik, sőt, konditerem is van, ill. különböző táncórákon is részt vehetsz, pl. a mostanság divatos zumbán is!
Érdemes tehát körülnézni a ház honlapján
A Bálint Ház címe: 1065 Bp. Révay u. 16. (az Opera mögötti utca.)
Kép: a játszóházban készült, még a bábelőadás előtt.